donderdag 29 januari 2009

Werkbeschrijving ValentijnmapjeBasis voor het boekje:

Je gebruikt voor de basis wit cardstock. Je snijdt een strook uit van 30.5cm op 14cm. Je maakt een rillijn, van bovenaf meten, op 8.5cm en op 9.5cm. Nu ril je ook, onderaan meten, op 7.5cm en 8.5cm.Van het restje wit cardstock, snij je nu een strook van 12.3cm. Deze strook snij je in 2. Deel A wordt de linkerflap, deel B de rechterflap. Deel A: ril je op 10cm en 11cm. Deel B, ril je op 13cm en 13 cm. Je plakt beide flappen op je basis vast. (zie tekening)


Ik heb gebruik gemaakt van het scrappapier van basicgrey, de valentijnscollectie. In de beschrijving die hieronder volgt benoem ik elk scrapblad als motief X,Y,... Onder de werkbeschrijving staan de foto's van mijn boekje. Je kan daar kijken welk papier ik waar gebruikt heb en dit eventueel volgen.

Middenpagina:

Je hebt een stukje karton nodig van 1mm dikte. De afmetingen hiervan zijn 12.3cm op 14cm. Uit papier, motief X, snij je een strook van 15cm op 17 cm. Deze plak je op het karton. Zorg ervoor dat het karton goed in de midden ligt. Je snijdt nu hoekjes uit van 45°. (Zie tekening C) Je plakt nu aan de achterzijde het papier vast. Liefst dubbelzijdige tape gebruiken. Daarna plak je het beklede karton midden op je basis.Middenboekje:

Snij uit gekleurd cardstock een strook van 30cm op 10cm. Ril op 10cm en 20cm. Plooi dan beide flapjes naar binnen. In het midden, aan de achterzijde, plak je een lint van ongeveer 44cm vast. Dit doe je het best met dubbelzijdige tape. Daarna plak je je boekje, in het midden op de middenpagina. Je lintje dient op het geheel dicht te knopen. Versier je boekje binnen en buiten met foto's, tekstjes,...

Linkerflap buitenkant:

Uit papier, van motief Y, snij je een strook van 10cm op 7cm. Dit plak je bovenaan je flap. Uit papier met motief Z, snij je een strook van 10cm op 8cm. Plak dit langs de randen vast met dubbelzijdige tape. Maar je laat de bovenkant open! Je snijdt nu 2 labels uit. Hiervoor neem je gekleurd cardstock. De afmetingen zijn: 7.5cm op 9cm en 6.5cm op 8cm. Je kunt deze aan elkaar hangen met een splitpen of gewoon los erin steken.

Linkerflap binnenkant:

Je snijdt een strookje van 10cm op 7cm, uit motief Y. Deze plak je aan de bovenkant vast. Hierop bevestig je een strook, motief Z, van 10cm op 8cm. Deze plak je vast aan de buitenste zijden met dubbelzijdige tape. De bovenzijde en de zijde aan de binnenkant van het boekje laat je open. Hierin berg je nu strookjes, van verschillende kleuren, op van: 10.5cm op 7cm; van 6.5cm op 9.5cm en van 6cm op 8.5cm. De 3 strookje hecht je met een splitpen aan elkaar vast. Je kan hierop een tekst, foto's... hangen.
De flap zelf kun je nog decoreren met allerhande sticker, lintjes,...

Buiten- en binnenkant van de rechterflap:

Je gebruikt papier met motief Y en W voor de binnenkant. Voor de buitenkant gebruik je motief V.

Binnenkant: je snijdt, uit motief Y, een strook van 10cm op 12cm. Deze plak je, aan de bovenkant van je flap. Daarna snij je een strookje van 12cm op 10cm uit motief W. Nu moet je onderaan je strookje, in het midden, met potlood een streepje zetten. Vanaf dat streepje meet je 5cm naar boven. Vanaf de beide hoeken van je strookje, trek je een lijn naar het midden en snij je deze uit. Vouw je rechterflap naar de binnenste vouwlijn toe.
Je plakt, met dunne dubbelzijdige tape, het strookje, waaruit je een driehoek gesneden hebt, vast. Enkel aan de buitenkant. Je doet dit ook best op de vouwlijn. Hier krijg je dan 2 kleine vakjes waarin je tags kunt wegbergen.
Buitenkant: je herhaalt nu het vorige, maar met motief V! Het bovenste gedeelte van je flap blijft wit cardstock. Ook hierin kan je nu tags kwijt.

Binnenkant van de bovenste en onderste flap:

Je gebruikt hiervoor 2 soorten scrappapier. Motief X en motief Y. Van beide motieven snij je een strook van 8.5cm op 14cm. Nu moet je heel goed opletten! Je moet nu deze strookjes diagonaal doorsnijden. Maar wel allebei in dezelfde richting. Dit wil zeggen als je de diagonalen tegen elkaar legt, dan krijg je weer een strookje van 8.5cm op 14cm. Het papier, met motief X, plak je eerst onderaan en het papier met motief Y, bovenaan. Dit doe je zo op beide flappen. Je ziet dan dan het papier dat je op je middenpagina gebruikte, aansluit met de beide flappen. Op deze flappen plak je nu een strookje, motief W, van 6cm op 7 cm. Wat je ook kunt doen is deze strookjes met dubbelzijdige tape plakken en aan 1 zijde openlaten, zo heb je een omslagje waarin je een tag kunt wegstoppen.

Voorkant:


snij een strook papier, motief Z, van 8.5cm op 14cm. Plak deze op de bovenste flap van je basis.
Dit kun je decoreren. Ik heb er hartjes opgeplakt en een boordje. Je kan ook werken met lintjes, bloemetjes... afhankelijk van het thema van je boekje.

Achterzijde:

plak een lintje, ongeveer 70 cm, met dubbelzijdige tape op de achterzijde van je mapje. Hierover plak je dan scrappapier, motief V, mat volgende afmetingen: 12.3cm op 14cm. Je kan hierop ook nog foto's of andere motiefjes plakken.

Ik heb dit voorbeeldje gemaakt uihet tijdschrift scrapamore nr5, 2006.

2 opmerkingen:

natacha zei

heel mooi gedaan
en bedankt voor de duidelijke beschrijving
groetjes natacha

natacha zei

hallo
ik kreeg deze opdracht van pieky
vond hem eigenlijk wel leuk
hoop dat jij hem even leuk vind en ook mee doet.
ik vraag je het volgende:
ga naar je 6de fotomapje
en dan naar de 6de foto
plaats deze op je blog
en vertel het bijhorende verhaal,
grote kans dat het een foto is die je normaal niet zou plaatsen.
vervolgens is het de bedoeling dat jij ook weer 6
mensen vraagt om mee te doen
succes